nedjelja, 28. siječnja 2018.

NE MORATE VIŠE RIBATI TEPIH: Očistite tepih u jednom potezu za samo pola sata!

Posted by arko on 09:20 | No comments

Tepih krasi svaki dom, a naročito dnevnu sobu, kojoj daje neku posebnu notu. Ipak, bez obzira na to koliko nam je drag, rijetko ko ga voli čistiti. Tu se treba obaviti dosta posla – potrebno je dugotrajno ribanje, što iziskuje vrijeme, novac, ali i energiju. Međutim, to je veoma važno uraditi jer se na njemu redovno nakupljaju bakterije, grinje i prašina.
Ali, za to postoji puno lakši način!
Tepih morate dobro usisati kad ga na suho perete. Na ovaj način ćete tepih očistiti od prašine, sitnih komadića i grinja. Nakon što tepih dobro usisate, uzmite lavor i nalijte vodu, a onda umiješajte malo sirćeta.



U ovaj rastvor potopite spužvicu ili krpu, a onda je procijedite tek tako da bude vlažna i prijeđite preko tepiha s tako natopljenom krpom.
Sirće je ključni sastojak, a riješit će se svih grinja i bakterija koje su se nakupile na tepihu. Nakon što prijeđete preko cijelog tepiha vodom i sirćetom, sačekajte nek se prosuši i onda ga usisajte opet.



Ako se iz tepiha širi smrad, ponovite još jednom postupak, ali nakon što prijeđete preko njega sirćetom i vodom, dodatno ga operite sodom bikarbonom. Uradite to tako što ćete utrljati sodu i ostaviti na nekih 30 minuta da djeluje. Usisajte ga dobro i to bi bilo to.
Ukoliko ste primijetili otiske na tepihu nakon što ste premjestili namještaj, dovoljno je samo da uzmete led i utrljate ga preko tog dijela.
Primijetit ćete već nakon nekoliko minuta da se ispravlja taj dio na kojem je ostao otisak.

0 komentari:

Objavi komentar