ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Samo prstohvat sode može učiniti čuda za vaše tijelo, a evo šta uzrokuje vašem želucu!

Posted by arko on 08:48 | No comments

Dakle, ovaj jednostavan sastojak je jedan od najjeftinijih kućnih lijekova. Pored njene upotrebe za manje nesreće i povrede, soda bikarbona može se koristiti i kao suštinski dio vaše higijenske rutine. Zaista je izuzetno svestran i koristi se za široku svrhu:

11 načina da koristite sodu bikarbonu  za svoje zdravlje

1. Prirodni dezodorans
Isprobajte sodu bikarbonu sa sapunom sa vodom umjesto kupljenih dezodoransa koji sadrže aluminij i parabene. Kao alternativu, nanesite malo sodu bikarbonu pod pazuhe.

2. Ugrizi od insekata i otrovni bršljani
Soda sa sapunom i vodom stvara pastu koja pomaže u smanjivanju svraba prouzrokovanog ugrizom insekata i otrovnog bršljana. Druga mogućnost je izbaciti nanijeti na kožu kako bi neutralisali iritanti na koži i ublažilli svrab i iritacija.




3. Osjećaj ”žarenja” na želucu
Soda neutralizuje želudačnu kiselinu, što zauzvrat pomaže u ublažavanju bolova. Doziranje je obično pola kašičice potpuno rastvoreno u pola čaše vode, uzimane svaka dva sata.

4. Kupka za stopala i piling

Dodajte tri kašike sode bikarbona u kadu vode i potopite neko vrijeme. Alternativno, miješajte tri dijela sode bikarbone kako biste napravili svoj vlastiti exfoliator za lice i tijelo. Sve je prirodno, jeftino i nježno za kožu.

5. Opustite se
Kombinujte sodu jabukovo sirće da biste napravili sopstvenu kupku.

6. Za čišćenje ruku
Miješanjem tri dijela sode sa sapunom sa dijelom vode dobijate prirodno sredtsvo za čišćenje koje će efikasno neutralisati mirise i ukloniti prljavštinu iz ruku.

7. Odstranjivanje trna
Stavite jednu kašiku sode bikarbona u čašu vode, a potom isperite dva puta dnevno. Većina će se pojaviti nakon nekoliko dana.

8. Lijek za opekotine
Stavite pola šolje sode u mlaku vodu i natopite se u kadu kako biste ublažili svrab. Kada završite, ostavite kožu da se osuši samostalno. Alternativno, dodajte pastu sode direktno na opekotine od sunca.




9. Poboljšane performanse u sportu
Uzimanje kapsula sode , poznato kao “soda doping”, odavno su praktikovali trkači na daljinu kako bi im pomogli u poboljšanju performansi. Također pomaže u poboljšanju brzine plivačima! Kako su objasnili istraživači:
“U suštini, natrijum bikarbonat je alkalna supstanca koja povećava pH krvi. Izgleda da smanjuje i nadoknađuje kiselost proizvedenu u mišićima tokom intenzivne, anaerobne vježbe koja najbrže produkuje mliječnu kiselinu, kao što je brzo trčanje ili plivanje. ”

10. Zaštita zuba i desni
Da biste napravili svoju efikasnu zubnu i gumenu pastu, miješajte šest dijelova sode s dijelom morske soli. Miješajte oko trideset sekundi, a zatim stavite u posudu za upotrebu.

11. Izbeljivač zuba
Zgnječite jagode i kombinujte sa pola kašičice sode bikarbone. Nanesite smjesu na zube i pustite da radi nekoliko minuta. Čistite zube i isperite kasnije.

0 komentari:

Objavi komentar